Lindebol i Lerbo

Lindebol är en gård som mina förfäder Sven (Svante) Larsson Wallgren (1765-1876) och Catharina Elisabeth Jonsdotter (1797-1865) bosatte sig på år 1833 med sina barn. Det stod en stor lind på tomten som förmodas vara upphovet till gårdens namn.

Lindebol, en oljemålning och en tecknad.

Sven var brukare här efter att ha varit trumslagare som soldat i Skaraborgs regemente och inspektor på Skedevi Gård i Forssa församling i Södermanland.

Berättelsen om Sven Wallgren har jag dokumenterat separat här – Sven Svante Wallgren

Min morfars mor Anna L J Wallgren bodde här som barn under några år hos sina farföräldrar. Jag har några teckningar gjorda av henne. Teckningen nedan hänger som en tavla på väggen hemma.

Anna Wallgren 1869I september år 1955 gjorde min familj ett besök på Lindebol. Jag var med mor Karin, min mormor Anna och morbror Åke. Jag själv har inget minne av detta besök för jag var bara tre och ett halvt år. Idag är jag är så glad att jag har bilder och teckningar från Åke som han gjort från besöket.

LindebolFlyg

Flygfoto från omkring 1950 med linden

LindebolDörren

Bostadshuset och skjulet

 

 

 

 

 

 

Under min uppväxt har jag hört talas om ”Släktdörren på Lindebol”. Jag var med min familjen på besök på Lindebol år 1955 och då ristades våra förnamn in i dörren i skjulet. När jag och Lars-Göran år 2003 gjorde en resa till Katrineholm och Vingåker passade vi på att besöka Lindebol. Jag var så nyfiken på om släktdörren fanns kvar och blev väldigt glad att den gjorde det. Dörren var i väldigt bra skick. Familjen som då bodde på gården, Folke Karlsson och hans son Hans, visade oss runt. De berättade att på övervåningen i bostadshuset har det en gång i tiden varit en skola där.

Folke som var bonde på Lindebol fick representera jordbruket på ett frimärke för jubilerande Nordiska Museet 100 år. Det var år 1973 och med valören 75 öre. Bilden har han fått i en inramad tavla och jag har köpt frimärksserien genom Filatelister.