Släktutställningen 2017

Utställningsdagarna 8-9 juli

Det var så roligt med alla släktingar som kom och några kom bägge dagarna. Det blev en riktigt trevlig helg och några av oss släktingar hade inte träffat varandra på många år. Några av oss träffades för första gången även om vi var jämngamla. Jag uppskattade också att den yngre generation kom, dvs ungdomarna. De fick träffa och se släkten på bilder samt både läsa och höra släkthistorier.

Utställningens fokus på släkten från 1850-talet till dagens generationer tror jag var rätt tänkt. För dessa generationer har jag bilder, brev och framforskat information om. De som inte släktforskar själv fick på överskådligt och lätt sätt mycket bra kännedom om släkten. Köksavdelningen passade utmärkt till att sitta ner och prata med varandra, bläddra i fotomappar och pärmar mellan fikapauserna.

Vi passade på att ta en släktbild under lördagen för att föreviga oss som just då var samlade. Tänk om några hundra år, vad kommer våra då levande släktingar att känna till om denna släktträff?

1 dag kvar

Ja, idag måste det bli klart och jag räknar med sen kväll vilket det blev också. Köksavdelningen fick under dagen fungera som tillfällig lagerplats tills allt var på plats i utställningsrummet. Jag kände mig mycket nöjd med resultatet och kunde jag gå hem, pusta ut, vila och sova några timmar. Imorgon gäller det och lite nervös ska man ju var, det hör till.

2 dagar kvar

Idag var det dags att börja rigga upp utställningen i lokalen i stan. Allt tungt och stort som fototavlor, de två inplastade antavlorna och utställningsskärmarna flyttades från lägenheten till utställningslokalen.

Väl på plats var det till att anpassa var tavlorna skulle hängas upp. Stamtavleträden som är för två släktgrenar fick plats på borden utmed hela fönsterväggen. Borden sitter ihop med stripes så de inte glider isär. De laminerade utskrifterna av stamtavlorna sitter ihop med tejp och de sitter i sin tur fast med tejp på borden.

De tre utställningsskärmarna kommer att placeras på pingisbordet och ett mindre bord. Så långt är allt under kontroll. Resterande material och arbete med finjustering blir fredagens uppgift.

3 dagar kvar

De två stora inplastade antavlorna var klara för hämtning hos tryckeriet. Jag är riktigt nöjd med dem. Just nu ligger de hemma på mattan under press av kompostgaller. Jag fick dem i en rulle så jag räknar med att de rätar ut sig till helgen.

Jag kollade igenom bokhyllan hemma i stan så jag inte har missat någon pärm med släktdokument. Och tur var väl det, för där hittade jag tre pärmar från förra utställningen. Så nu ska jag gå igenom dessa och se vad det finns för intressant i dem.

4 dagar kvar

Nu har mina fotopapper och plastfickor tagit slut. Åter en shoppingtur till stan men vi ska ända åka dit för att fira Amerikas Nationaldag med Vasa Orden av Amerika.

Samtidigt tog jag med mig hem det som var klart att ställas ut. På matbordet i stan samlade jag ihop mina ”alster” och jag är förvånad över hur lite det ser ut idag med tanke på hur mycket det såg ut när jag började. Jag har visserligen inte med en del pärmar med brev. Utställningsskärmarna och fototavlorna saknas men de ändå får inte plats på bordet.

 

 

 

 

 

 

 

Bordet som det ser  ut idag med diverse dokument.

 

 

 

 

 

 

 

Borden när jag började sortering och organisering av mina bilder.

8, 7, 6 och 5 dagar kvar

I dagarna fyra har jag kompletterat bilder i plastmapparna och skrivit ut de bilder jag har digitalt. Det drar ihop sig nu och de sista dagarna går i rasande takt ner mot målgången.

50 plastmappar och några pärmar har jag gjort tills idag. Sedan har jag återanvänt några pärmar från min förra utställning för 10 år sedan, vilket har sparat mig många timmars arbete. 

9 dagar kvar 

Tog en tur till stan med material som är klart. Samtidigt kollade jag och mätte några väggytor i utställningslokalen. Åter på landet fortsatte jag med att skriva ut släktinformation som ska sättas upp på skärmar och det som plastmapparna ska kompletteras med. 

10 dagar kvar

Idag har jag fortsatt att komplettera plastmapparna med bilder som jag har haft förvarat lite här och där.

11 dagar kvar

Plastmapparna börjar fyllas med försättsblad och bilder. Det ser riktigt färgglatt ut med högarna på bordet.


12 dagar kvar

Idag fortsatte jag med att skapa 2 st. antavlor, en för varje släktgren. Legacy Charting hade den variant som jag tyckte var enklast och bäst. Antavlan behövde jag göra var i storlek A1 för 8 generationer bakåt i tiden från mina mormors mor och mormors far. Under tiden jag anpassade fram antavlan med gårdagens gedcom-fil upptäckte jag att det gick att importera in bilder i antavlan. Det hade gått att göra i stamtavlorna också men det är lite sent nu att göra om alla utskrifter och lamineringar. Efter alla justeringar i antavlan och infogat passande bilder skrev jag ut antavlan i PDF-format och sparade ner filen till en minnespinne (memory stick), dvs en extern hårddisk.

En biltur till Göteborg och ett besök på tryckeriet Majornas Grafiska med min minnespinne gick som jag planerat. I nästa vecka ska jag hämta de båda inplastade utskrifterna. När jag ändå var i stan med ”min privatchaufför” köpte jag de färgade plastmapparna för mina bilder. Dessa mappar får bli morgondagens uppgift att förse med bilder och försättsblad.

13 dagar kvar

Jag har funderat fram och tillbaka vilken typ av överskådliga utskrifter jag ska använda mig av. En stamtavla var på de två släktgrenarna var jag tidigt klar över att ha med. Men hur ska den utformas, vilken storlek och antal generationer ska den vara. Dessa tankar och laborerande vid datorn tog hela dagen i anspråk.

Jag har valt 6 generationer fram till idag från föräldrarna till min mormors mor och mormors far. Då finns de släktingar med som kommer till utställningen och kan överskådligt se släktbanden emellan oss. Så kom nästa fråga. Hur gör jag? Ska jag skapa en PDF-fil och ta med till ett tryckeri eller ska jag skriva ut på mina A4-skrivare? Stamtavlan lär ju bli stor och ska vara läsbar.

14 dagar kvar

 Började med att skanna in de bilder från de gamla släktalbum som jag inte hade gjort tidigare. Sedan blev jag fast vid datorn resten av dagen. Jag hade några förfäder från 1700-talet som jag saknade och ville komplettera mitt träd med. De kom från Södermanland, Östergötland och även från Småland vilket förvånade mig. Jag har nästan inga släktingar där sedan tidigare.

15 dagar kvar

Midsommardagen och det är ett halvår kvar till julafton. Ja, det är bara att acceptera att tiden går fortare och fortare ju äldre man blir och det är så mycket man vill hinna med.

Halva tiden har redan gått sedan jag aktivt började jobba med utställningen och jag som har så mycket kvar att fixa. Nu måste jag fokusera och planera effektivt på vad som ska göras varje dag. Då kan jag inte som idag, sitta med de gamla fotoalbumen och sjunka in och drömma, när jag ser alla mina släktingar som jag träffat eller inte träffat.

16 dagar kvar

Satt vid datorn en del idag och gjorde prover på försättsblad till fotopärmarna. Jag blev nöjd med de som du ser på bilderna. I nästa vecka får jag åka och köpa fler plastmappar. Det finns bara 6 färger att välja på men det ska nog räcka till att ha en färg per släktgren, orter, kända och okända personer som jag idag inte känner till om de tillhör släkten.

 

 

 

 

17 dagar kvar

Nu är alla lösa släktbilder sorterade i släkt och familjenamn. Har dock kvar stora bilder som jag hoppas kan platsa på utställningsramarna. I morgon är det Midsommarafton så det lär nog bli lite si och så med bilder och annat som hör till.

De lösa bilderna ska nu kompletteras med de bilder som jag har i gamla fotoalbum. Några bilder därifrån ska digitaliseras. Jag har redan en hel del bilder sedan tidigare som är digitaliserade. Färgpatroner och fotopapper är inköpt och efter utskrift ska de paras ihop med de lösa bilderna och jag tänker skapa en pärm per familjegren i.

18 dagar kvar

Även denna dag var en strålande solig och varm dag. Kunde inte sitta inomhus stora delar av dagen. Fram på eftermiddagen blev jag sittande vid dator och sökte i de historiska tidningarna som är digitaliserade och finns på Kungliga Bibliotekets hemsida. Hittade ett flertal av mina förfäders annonser om avlidna, reseanmälningar (baserade på inrikes passjournaler reseinformation) och annat som man annonserade om förr i tiden. De kommer väl till pass att ta med på utställningen. Fast det var ju inte detta jag skulle ägna mig åt just idag men nu blev det som det blev.

 

 

 

 

 

 

 

19 dagar kvar

Tillbringade en dag i stan för midsommarhandling. Jag förstår inte att det tar sådan tid att handla mat och annat smått och gott. Åkte på väg tillbaka till landet förbi Ragnar och lämnade några böcker om Kroppefjäll för utställningen.

Bildsorteringen fick vila idag vilket jag inte var så glad åt.

20 dagar kvar

Idag var näst sista dagen som jag sorterar bilder, hoppas jag.

21 dagar kvar

Idag hade vi ett planerat Amerikabesök så för mina bilder fanns det ingen tid för.

22 dagar kvar

Idag var det altanväder så jag satt några timmar i solen och bläddrade igenom mina gamla ”släktalster” som jag skapat genom åren. Gäller dock ej Familjen von Schedvins, i den släkten har vi en Hjortsbergare som gifte in sig i, men det finns berättelser som är intressanta att ta del av. Det känns kul att kunna återanvända det jag tidigare har gjort så inte allt behöver göras om från början.

I övrigt har jag fortsatt att sortera mina bilder och nu ser jag att det tar på ”högarna” men några dar till lär jag få ägna mig åt dem.

23 dagar kvar

Frukostbordet kommer väl till pass som arbetsbord. Arkivmappar, plastfickor, papper och pärmar samsas med bilderna som ska ställas ut respektive arkivförvaras. Efter utställningen ska bilderna från utställningen flyttas över till arkivmapparna som jag nu samtidigt skapar en temporär innehålls förteckning på för varje mapp.

De bilder som jag väljer att vara med på utställningen kommer att kompletteras med de tillhörande digitala bilderna som jag på datorn. Det blir en stor utmaning bara det att hitta dem och kommer säkert att missa några. Samtidigt ska jag ha koll på vilka som passar in på utställningsskärmarna. Inte nog med det. Dokument och annat av intresse som rör släkten ska sammanföras med mina bilder. Jag planerar just nu att sätta in det som fungerar i pärmar och sätts in tillsammans med bilderna släkt och familjevis. Får se hur det utfallet blir när jag kommer så långt.

24 dagar kvar

Det var nästan att matbordet inte räckte till för att få plats med bilderna jag sorterat i släkt och familjevis. Fredagen får bli en inbördes gallringsdag. Samtidigt får jag fundera och pröva ut hur bilderna gör sig bäst för att släkten ska kunna ta del av dem på utställningen.

Jag har fått mina beställda förvaringsvaror från Museiservice idag så de kom i rättan tid. Då kan jag samtidigt som jag gallrar bort bilder som inte ska med eller är dubbletter sortera in dem direkt på plats för min arkivförvaring.

25 dagar kvar

Jösses så mycket lösa släktbilder jag har. Det har jag inte tänkt på när jag har dem spridda på olika förvaringsplatser.

Det blir många timmar som jag får lägga på sorteringen och välja ut vilka bilder som ska vara med på utställningen. Först tänker jag sortera dem i släktordning. Mormors mors sida (Elsa ”Moessa” Carlsson, gift Boije) respektive mormors fars sida (Carl Jonsson Boije) av släkten. Deras generationer bakåt i tiden har jag nog bara en mindre mängd med bilder på, så där kommer nog alla bilder att med. Framåt i tiden får bli generationsvis samt familjeuppdelning. Det är tur att man har gjort släktträdet så jag kan para ihop bilder med namnen. De som jag inte vet vilka bilderna föreställer kommer givetvis att får vara med. Förhoppningsvis så kanske släkten kan hjälpa till och identifiera några av dem.

 

 

 

 

 

 

 

Frukostbordet på landet idag. Tur att det är sommar så vi kan äta frukosten ute på altanen.

26 dagar kvar

Nu har Ragnar och jag dragit upp riktlinjerna för vad som ska vara med på utställningen. Det känns bra att vi har kommit så här långt. Nu kan vi fortsätta att strukturera, sortera och sålla.

Jag har samlat ihop alla lösa bilder, stora som små, och tar dem med upp till landet. Där har jag bättre plats för sorteringen. En resväska är nu full av bilder.

27 dagar kvar

Dokumenteringen om soldaterna får vänta. Idag transporterades utställningsmaterialet som fanns på landet till lägenheten för att sammanföras med det som finns i stan och sedan sorteras om på nytt. Sållning lär det bli igen men jag avvaktar tills Ragnar har fått sig en överblick under tisdagen om vad som finns. När jag ser allt uppackat på matbordet i vardagsrummet och på andra ställen i lägenheten så tänker jag, oj, var börjar vi?

Jag har tagit med mig de utställningsskärmar som jag hade år 2007, för något går säkert att använda i år igen. Några bilder som jag skrivit ut på fotopapper har bleknat genom åren trots att de inte varit i kontakt med dagsljus.

Som ett komplement till utställningsskärmarna har jag köpt ”Kapa-skivor” för att hänga upp på väggarna. Det ska bli kul att se vad vi kommer fram till hur vi kan fylla dem med släktinformation.

Luggage

Väskorna fulla med material för utställningen. Utställningsskärm från 2007

28 dagar kvar

Idag fick jag ingen tid över till utställningen. Hade planerat att samla ihop mina dokumenteringar om Soldaterna i Södermanland men all min tid gick till Vasa Orden av Amerika.

29 dagar kvar

Har beställt plastfickor och annat skyddsmaterial avsedda för långtidsarkivering av Museiservice ABM AB. Till utställningen är de lämpliga att använda också.

Vädret var tillräckligt fint idag för att sitta ute på altanen. Samtidigt passade jag på att gå igenom hembygdsskrifter som jag hämtat information från till min släktforskning. En del skrifter tror jag släktingarna kan vara intresserade av, så dessa kommer att vara med på utställningen.

30 dagar kvar

Innan vi återvände hemåt från Katrineholm ville jag se hur det ser ut där Djulö Skola hade varit. Det var ingen rolig syn utan kändes mest beklämmande. Jag är tacksam för att Ragnar och jag under förra sommaren besökte skolan och gick omkring på tomten. Det var en fin och ett mysigt besök. Att komma in i skolan var dock ej möjligt.

Vi fotograferade omgivningarna för vi visste att skolans framtid var hotad för rivning. Många av dessa bilder kommer att vara med på utställningen för nu har skolan sällat sig till en historia som nu bara kan ses på bild.

Skolan2016_1Markarbete1

Framsidan på skolan 2016 och så som det ser ut idag 2017

Skolan2016_2Markarbete2

Baksidan av skolan 2016 och som det ser ut idag 2017. Av de fina stora träden är några helt borta och äppleträdet är sargat och lutar snett. Än så länge är paviljongen och tvättstugan kvar. Utedasset var rivet och det var nästan fallfärdigt förra året.

Väl hemkommen tog det emot att sätta mig ner och sortera bland mina bilder och dokument om Djulö Skola. Det blev dock en rensning och sortering av det jag tidigare plockat fram på bordet här på landet.

31 dagar kvar

Idag var jag på en släktforskarväns begravning i Slaka kyrka utanför Linköping. När jag ändå var på den sidan av Sverige fortsatte jag och Lars-Göran med Ronja till Katrineholm. Jag hade tidigare i år varit i kontakt med Fredrik Åström, ägare av Dufweholms Herrgård, med anledning av Djulö Skolas flyttning till Dufweholm. Tack vare Fredrik får skolans byggnad leva vidare istället för att rivas. Skolan betyder mycket för mig och min släkt då skolans förste Folkskolelärare var min mormors morfar, Carl A Carlsson. Min mormors mor Elsa och hennes bröder Evald och Emil är födda och uppväxta med sina föräldrar i skolan. Den historia, bilder från skolan och skolsalen samt övrig dokumentation som jag har, vill jag delge till skolans kulturarv. Fredrik och jag fick nu möjlighet att träffas idag och han var otroligt tacksam för att få ta hand om det jag har dokumenterat och de digitaliserade bilderna.

I slutet av år 2016 blev det klart med flyttningen av skolbyggnaden. Den finns idag nedmonterat på Dufweholm i väntan på att återuppstå för någon form av verksamhet. Huvudbyggnaden byggdes omkring 1867 och stockarna är i mycket gott skick vilket tillbyggnadernas virke ej gick att bevara. Om några år får vi se skolbyggnaden uppbyggd. Under tiden kommer skolans paviljong och tvättstuga att också flyttas till Dufweholm men de kan flyttas utan att behöva nedmonteras.

Att flyttningen överhuvudtaget sker kan vi tacka Fredrik för. Kommunen ville rivit allt för det ska byggas och sälja några villor på marken som skolan fanns. Money, money, money!

 

 

 

 

 

Skolan sommaren 2016

 

 

 

 

Skolan nedmonterad sommaren 2017

32 dagar kvar

Sortering av bilder och dokument har präglat dagen. Gäller även det som jag digitaliserat och förvarar i olika mappar på datorn. Tycker nog att jag har bra koll på vad jag har men att hitta det jag letar efter är svårare. Gäller både bilder, dokument och digitalt.

De landskap, församlingar och orter som ska vara med på utställningen måste jag få klart med, helts igår. Södermanland med Katrineholm, Vingåker och Stora Malms församling är självklara. Likaså de soldater och soldattorp som jag har i Södermanland. Östergötland och Västergötland är också givna samt staten Connecticut i USA.

Historien om Djulö Skola, Stora Malms församling i Katrineholm blev en dokumentering klar idag. Varför skolan fick prioritet idag återkommer jag till i morgon.

 

 

 

 

 

 

 

33 dagar kvar

Firandet av Sveriges Nationaldag pågick större delen av dagen. Jag hann dock ägna en del tid åt utställningen. Några av de alster som jag hade med på min första utställning och tänker ta med i år igen plockade jag åt sidan som klart. Det var fotoalbum, telegram och dokumentering som tillverkats för jubileumshögtider inom släkten.

Av de erfarenhet jag fick från första utställningen tar jag nu hänsyn till. Jag kommer att välja yrken, släktnamn och orter som de flesta kan känna till eller hört talas om och sätta i relation till sig själva. Då kan jag också förmedla mer information och dokumentation till släkten. Personer långt bak i generationerna med bara uppgift om namn, född, död och ort som man inte har hört talas om ger inget och är svårt att ta till sig. Visst kommer de att vara med på utställningen på ett eller annat sätt.

Yrken som jag idag har spånat på och kommer att få fokus är Präster, Järnvägare, Soldater och Lärare. Släktnamnen blir förmodligen Hjortsberg, Håhl, Åhmansson och Asklöf. Hagard, förvaltar ett släktforskningsmaterial som en av min mors och Ragnars kusin har gjort. Utöver detta kommer våra släktfamiljer 4-5 generationer bakåt i tiden, utgående från mig själv, att var med. Det blir alltså de inbjudnas närmaste släktingar.


 Släktutställning om 34 dagar

Det har gått 10 år sedan jag hade min första släktutställning för släkten. I år är det dags för min andra utställning. Mycket nytt har tillkommit genom åren som jag hoppas släkten vill ta del av. Extra roligt ska det bli för jag ska göra utställningen tillsammans med min mors kusin Ragnar Pihlgren. Vår gemensamma släkt kommer vi att fokusera oss på.

Under senaste halvåret har planeringen pågått fram och tillbaka i tankarna. Inbjudan till släkten har skickats ut per post och lokalen är bokad. Idag började jag att plocka fram album, bilder, brev, dokument och annat smått och gott. Det har tagit nästan hela dagen för jag har inte allt på ett och samma ställe, en del är i stan och resten är på landet.  Samtidigt gjorde jag en första gallring för allt kan inte komma med på utställningen hur gärna jag än vill.